Lees online  |  afmelden

Hewader nieuwsbrief Tongelreep
Nieuwsbrief herinrichting Groote Beerze
Projectupdate december 2020
Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Groote Beerze herinrichten. Doel is verdroging van het gebied tegen te gaan, kwetsbare natuur te versterken en wateroverlast te beperken. Ook willen we het gebied toegankelijker maken voor recreatie. Sinds het voorjaar van 2017 zijn we bezig met de voorbereidingen. De planning is om  begin 2021 met de werkzaamheden te starten. De ontwikkeling rondom het coronavirus is uiteraard van invloed op deze planning.  Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van het project.
 
Groote Beerze traject 1: Uitvoeringsfase

Op dit moment werken we aan het bestek. Hierin wordt precies en op detailniveau opgeschreven wat voor werkzaamheden de aannemer moet gaan doen. In december starten we met het zoeken naar een aannemer die het project gaat uitvoeren.
Het gebied is nat. Daarom zijn de winter en voorjaar geen geschikt moment om te gaan werken en graven. In onze planning houden we ook rekening met het broedseizoen. De werkzaamheden zullen we daarom in fases uitvoeren. We verwachten dat we eind 2021 helemaal klaar zijn in dit deel van het projectgebied.

Wat merkt u ervan?
In het begin wordt er vooral gewerkt in de bossen/natuurgebieden van Brabants Landschap. Wandelpaden kunnen tijdelijk niet of minder goed bereikbaar zijn.
Later rijden er vrachtwagens om grond te verplaatsen. U krijgt daarover begin 2021 meer informatie.

Klimaatbuffer
Aan de Westelbeersedijk wordt op dit moment de klimaatbuffer aangelegd. De klimaatbuffer wordt gemaakt door de grondeigenaar. Het wordt een lage zone van in totaal 40 meter langs de sloot. Hier kan in natte periodes meer water vast worden gehouden en langzaam infiltreren in de bodem.


Recreatieve kaart
We verwachten dat we eind 2021 klaar zijn met werkzaamheden in het gebied tussen de Broekeindsedijk in Westelbeers tot aan De Hoeve in Casteren.  Deze kaart laat zien op welke manier je, na herinrichting, dit gebied kunt beleven. Te voet, op de fiets of te paard.

 
Groote Beerze traject 2: voorbereiding

Traject 2 loopt vanaf De Hoeve in Casteren tot net voorbij de N284 bij Hapert. Net als in traject 1, willen we hier de beek en het beekdal herinrichten. We willen ruimte voor de beek creëren. Ruimte die er nu nog niet is.

In de visie voor de Groote Beerze kunt u lezen dat we het beekdalsysteem willen herstellen. Dat kan onder andere door het water langer vast te houden op de flanken in plaats van direct afvoeren richting de beek. De kennis die we hiervoor nodig hebben, is vooral aanwezig bij de grondeigenaren en grondgebruikers in het gebied. Samen met ZLTO en gemeenten bereiden we nu een aanpak voor om deze kennis op te gaan halen. Gezamenlijk willen we bekijken waar we meer stuwtjes kunnen plaatsen in de ‘haarvaten’, de sloten van het watersysteem. We gebruiken deze ‘corona-tijd’ om dit voor te bereiden. Plan was om dit jaar nog met grondeigenaren en grondgebruikers op locatie in gesprek te gaan. Door corona is dat niet mogelijk. We werken nu aan een alternatief. En zodra de mogelijkheid er weer zijn, gaan we het veld in.

Broedvogeltelling

Groene specht in eik

In 2020 is het dal van de Groote Beerze tussen Netersel en Hapert geïnventariseerd op alle broedvogels. Bij deze inventarisatie zijn vroege ochtendbezoeken en een aantal avondbezoeken gebracht. Conclusie: een rijke vogelstand. Bij de inventarisatie zijn territoria van 76 soorten vastgesteld. Hiervan staan 14 soorten op de rode lijst. Enkele opvallende soorten zijn de Koekkoek en de Wielewaal.

Deze inventarisatie is een nulmeting. Het zegt niet alleen iets over vogels, maar ook over het leefgebied. Vogels broeden alleen als het leefgebied geschikt is. Denk hierbij aan voldoende nestgelegenheid en voedsel, zoals insecten. Na de werkzaamheden in het gebied wordt deze inventarisatie opnieuw gedaan om het effect op de vogelbevolking te meten.
Groote Beerze traject 3: Ontwerp


Traject 3
loopt vanaf de Aardbossen tot aan de Broekeindsedijk. We hebben de eerste ontwerpen gemaakt voor dit deelgebied. Hierbij hebben we ook de informatie betrokken die we hebben opgehaald bij grondeigenaren en omwonenden.

Nu gaan we aan de slag om een projectplan te maken.  We hebben gesproken met enkele grondeigenaren over het maken van een betere recreatieve ontsluiting. We kijken naar een nieuw wandelpad en een extra brug over de Groote Beerze, zodat er meer ommetjes mogelijk worden.
Het is niet mogelijk om in deze tijd een fysieke inloopbijeenkomst te organiseren. Toch gaan we er voor zorgen dat iedereen de plannen in een vroeg stadium kan inzien. Daarover worden de omwonenden, grondeigenaren en belangenvertegenwoordigers binnenkort geïnformeerd.
Graag een persoonlijk gesprek? Dat kan!
We stellen de ervaringen en ideeën vanuit het gebied erg op prijs. Wilt u - of uw organisatie of vereniging - met ons van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Blijf op de hoogte
Kent u mensen voor wie deze nieuwsbrief ook interessant kan zijn? Fijn als u hen tipt. Abonneren kan via de website.

Contact
Op www.dommel.nl/grootebeerze vindt u achtergrondinformatie over het project. Heeft u vragen of een idee dat u met ons wil bespreken? Neem dan gerust contact op: Ted van Paassen (Technisch- en omgevingsmanager), tvpaassen@dommel.nl, tel. 06-11868521, of Nicole Abrahams (Assistent projectleider), nabrahams@dommel.nl, tel. 06-28430743.

Met vriendelijke groet,
Waterschap De Dommel

Eric Schellekens
Projectmanager Groote Beerze

Financiering
De herinrichting van beekdal Groote Beerze
komt mede tot stand door financiële samenwerking
met provincie Noord-Brabant
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!
Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier inschrijven.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via qwanrooij@dommel.nl