Lees online  |  afmelden



Nieuwsbrief herinrichting Groote Beeze
Projectupdate juni 2020
Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Groote Beerze herinrichten. Doel is verdroging van het gebied tegen te gaan, kwetsbare natuur te versterken en wateroverlast te beperken. Ook willen we het gebied toegankelijker maken voor recreatie. Sinds het voorjaar van 2017 zijn we bezig met de voorbereidingen. De planning is om in het najaar van 2020 met de werkzaamheden te starten. De ontwikkeling rondom het coronavirus is uiteraard van invloed op deze planning.  Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van het project.
Droogte: wat kunt u doen?
Het is kurkdroog en dat houdt voorlopig aan. Daarom een dringende oproep aan alle Brabantse burgers, boeren en bedrijven: Gebruik vanaf vandaag minder water én houd de regen die komende weken valt zo lang mogelijk vast. Voor iedereen geldt, dat elke druppel telt. Ben zuinig op oppervlakte-, grond- en kraanwater.
> Hoe help ik mee?
 
Groote Beerze traject 1: definitief plan vastgesteld!
Het projectplan voor de herinrichting van het beekdal van de Groote Beerze, traject 1 (vanaf de Broekeindsedijk tot aan De Hoeve) is definitief! Het projectplan is te bekijken op www.projectplangrootebeerze.nl.  We gaan nu de bestekfase in. Bureau Akertech/Eelerwoude stelt dit bestek op. Daarna gaan we op zoek naar een aannemer die het project uitvoert. Dit najaar starten we volgens planning met de uitvoering.

Klimaatbuffer
Aan de BZ37 gaan we samen met een grondeigenaar een klimaatbuffer inrichten:

  • We graven een zone van 20 meter breed langs de sloot af. Bij pieken kan hier meer water worden vastgehouden en infiltreren in de bodem.
  • Daarnaast graven we nog een zone van nog eens 20 meter licht af. We creëren hiermee meer ruimte voor water, wat we ook nog eens slim kunnen sturen.

 
Groote Beerze traject 2: voorbereiding
Traject 2 loopt vanaf De Hoeve in Casteren tot net voorbij de N284 bij Hapert. Net als in traject 1, willen we hier de beek en het beekdal herinrichten. We willen ruimte voor de beek creëren. Ruimte die er nu nog niet is.  We gaan dit jaar in gesprek met grondeigenaren om:
  • gronden dicht bij de beek weg te ruilen naar andere landbouwgronden of om te vormen tot (natte) natuur
  • of landbouw combineren met natuur
  • of landbouw met een tijdelijke mogelijkheid van vernatting
In de visie voor de Groote Beerze staat dat we graag het beekdalsysteem willen herstellen. Dat kan onder andere door het water langer vast te houden op de flanken in plaats van direct afvoeren richting de beek. De kennis die we hiervoor nodig hebben, is vooral aanwezig bij de grondeigenaren en grondgebruikers in het gebied. Samen met ZLTO en gemeenten bereiden we nu een aanpak voor om deze kennis op te gaan halen. Gezamenlijk willen we bekijken waar we meer stuwtjes kunnen plaatsen in de ‘haarvaten’ ofwel ‘sloten’ van het watersysteem. We gebruiken deze ‘corona-tijd’ om dit voor te bereiden, zodat we later in dit jaar in gesprek kunnen met grondeigenaren en grondgebruikers.


Groote Beerze traject 3: ontwerp


Traject 3 loopt vanaf de Aardbossen tot aan de Broekeindsedijk. We hebben de eerste ontwerpen gemaakt voor dit deelgebied. Hierbij hebben we ook de informatie betrokken die we hebben opgehaald bij grondeigenaren en omwonenden. Een volgende stap is een goed gesprek met het bestuur van het waterschap. In het kader van de watertransitie en het realiseren van een klimaatrobuust watersysteem, willen we graag samen het bestuur richting bepalen op basis van deze eerste ontwerpen.
  • Met deze ‘principeuitspraak’ berekenen we vervolgens de effecten op de omgeving die het gevolg zijn van de gekozen richting.
  • Daarnaast gaan we de komende tijd ook in gesprek met enkele grondeigenaren in het gebied voor een betere recreatieve ontsluiting van dit traject. We bekijken gezamenlijk waar we in de toekomst willen wandelen, en waar niet. De medewerking van grondeigenaren is dan cruciaal.
Graag een persoonlijk gesprek? Dat kan!
We stellen de ervaringen en ideeën vanuit het gebied erg op prijs. Wilt u - of uw organisatie of vereniging - met ons van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.


Blijf op de hoogte
Kent u mensen voor wie deze nieuwsbrief ook interessant kan zijn? Fijn als u hen tipt. Abonneren kan via de website.


Contact
Op www.dommel.nl/grootebeerze vindt u achtergrondinformatie over het project. Heeft u vragen of een idee dat u met ons wil bespreken? Neem dan gerust contact op: Ted van Paassen (Technisch- en omgevingsmanager), tvpaassen@dommel.nl, tel. 06-11868521, of Nicole Abrahams (Assistent projectleider), nabrahams@dommel.nl, tel. 06-28430743.


Met vriendelijke groet,
Waterschap De Dommel

Eric Schellekens
Projectmanager Groote Beerze

Financiering
De herinrichting van beekdal Groote Beerze
komt mede tot stand door financiële samenwerking
met provincie Noord-Brabant
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!
Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier inschrijven.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via qwanrooij@dommel.nl