Lees online  |  afmelden
Hewader nieuwsbrief Tongelreep
Projectinformatie januari 2021

Herinrichting beekdal Tongelreep

Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Tongelreep herinrichten. Een deel van de beek krijgt een meer natuurlijke loop en ruimte om te meanderen. Ook nemen we maatregelen om kwetsbare natuur te herstellen. Actuele informatie over dit project vindt u ook op de website  www.dommel.nl/tongelreep. We praten u in deze nieuwsbrief bij over de ter inzage van het ontwerp projectplan Fase 2 en de mijlpaal voor fase 1. En we vertellen u meer over de peilbuizen en archeologisch onderzoek.
 
 
 
Naar het informatieplatform
Fase 1 kan in uitvoering!

 

Zoals u wellicht weet doen we de uitvoering van project Tongelreep in meerdere fasen. Het projectplan fase 1 gaat vooral over het gebied ten noorden van de stuw Driebruggen. Het Projectplan Waterwet met alle bijbehorende documenten is al ter inzage geweest. Er zijn bij de Raad van State geen beroepen op dit plan binnengekomen! Dat betekent dat we de volgende stap richting uitvoering kunnen zetten. Deze stap is het schrijven van een zogenaamd bestek waar een omschrijving van de werkzaamheden in staat. Daarop kunnen aannemers een offerte indienen. We selecteren degene die het beste voldoet aan alle eisen. Die aannemer mag dan de werkzaamheden gaan bouwen. Verwachting is dat voor de zomer een aannemer bekend is.

Het plan voor Fase 1 is tot stand gekomen in nauw overleg met direct betrokkenen, op basis van de eerder gemaakte ambitiekaart VKA+ (voorkeursalternatiefplus) en het Programma van Wensen en Eisen.  

 
 
 
Naar het informatieplatform
De wereld achter de grondwaterstanden

 

Wist u dat we bij het waterschap de grondwaterstanden bijhouden via zogenaamde  peilbuizen? Zo ook voor het gebied rond de Tongelreep. Deze meetgegevens delen we met diverse samenwerkingspartners, zodat we samen nog beter inzicht in het verloop van de grondwaterstanden hebben.

Bent u benieuwd naar de grondwaterstanden in uw omgeving? Vanaf nu kunt u
deze gegevens zelf inzien. Komt u er niet uit? Vraag ons dan gerust.

Kijkje in gegevens van peilbuizen
De drie Brabantse Waterschappen plaatsen voor allerlei projecten diverse peilbuizen. De gegevens hiervan vindt u op brabant.hydronet.nl.

> lees verder
 
Naar het informatieplatform
Archeologisch onderzoek

 

Voor het projectplan voor fase 1 voeren we diverse onderzoeken uit. Één daarvan is het archeologisch onderzoek. Maar waarom voeren we eigenlijk zo’n onderzoek uit? Archeologische sporen bevatten veel informatie over ons verleden. We vinden het belangrijk dat deze informatie behouden blijft. Dit betekent dat sporen niet zomaar weggegraven of anderszins verstoord mogen worden. Omdat wij gaan graven en dus de grondlaag vestoren, willen we er zeker van zijn dat er geen waardevolle archeologische waarden beschadigd worden.

Bureau RAAP heeft  onderzoek uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat er zich in het projectgebied geen belangrijke archeologisch waarden bevinden. Wij kunnen zonder archeologische begeleiding starten met de uitvoering.

 
Naar het informatieplatform
Plannen Fase 2 nog ter inzage t/m 27 jan

 

Zowel het ontwerp projectplan ‘Herinrichting Tongelreep fase 2’ als het ontwerp Provinciaal Inpassingplan “Tongelreep” zijn in December 2020 vastgesteld. Dat betekent dat beide plannen met bijbehorende documenten ter inzage zijn gelegd. Alle documenten zijn van 17 december 2020 tot en met 27 januari 2021 in te zien. Meer informatie vindt u op de website van Waterschap De Dommel.

 
 
 

   
Financiering en samenwerking

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van provincie Noord-Brabant. Andere belangrijke partners zijn Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende. Daarnaast werken we samen met particulieren en agrariërs. 

Contact

Heeft u nog vragen over het project? Wilt u meer weten over het project of heeft u nog goede ideeën?
Neem gerust contact met ons op via e-mail, of telefonisch via het nummer 0411-618618.

Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door of de link om te abonneren op onze nieuwsbrieven!
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via projecttongelreep@dommel.nl