Lees online  |  afmelden


 

Nieuwsbrief Natte Natuurparel Kampina
Smalbroeken en Logtse Velden                        December 2020


Door de unieke hydrologische situatie in de beekdalen en rond de vennen is de Kampina aangewezen als Natte Natuurparel en Natura2000-gebied. De verdroging is hier een groot probleem. Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten nemen maatregelen om het gebied te vernatten, zodat de belangrijke natuur, zoals de blauwgraslanden, blijven bestaan. Hierbij verliezen we het belang van droge voeten voor de omgeving niet uit het oog.


Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen over het project.

 
Geen werkzaamheden tijdens feestdagen (28 dec '20 t/m 3 jan '21)
 

Het werk ligt stil van 28 december 2020 t/m 3 januari 2021
De feestdagen staan voor de deur. De aannemer is deze week nog druk bezig in het gebied. Tussen kerst en oud & nieuw (van 28 december 2020 t/m 3 januari 2021) liggen de werkzaamheden echter stil. In het nieuwe jaar ligt de aandacht op het afronden van het werk. U leest in de volgende nieuwsbrief hierover meer.

Informatiecontainer
De oranje informatiecontainer, op de kruising van de Brinksdijk en de Achterbundersedijk, wordt druk bezocht. We moeten dan ook vaak de speciale maatregelenkaarten aanvullen. Dat doen we graag! Er ligt weer een nieuwe voorraad voor u klaar. Iedere werkdag zijn de deuren geopend en kunt u hier meer lezen over het project. In het weekend én rondom de feestdagen is de container gesloten. Maar op de buitenzijde is de informatie ook beschikbaar. Kom gerust een kijkje nemen!  
 
Erop uit in de kerstvakantie?
 

Trek stevige schoenen aan en houd rekening met een omleiding

Omleiding
Zeker nu we weer in een lockdown zitten, is het heerlijk om er even op uit te gaan in de natuur! De Kampina is schitterend. Houdt u echter wel rekening met het werkgebied? Er is een omleiding voor de Logtse Velden route. Bij de Brinksdijk staat de omleiding duidelijk aangegeven. Via een loopbrug is het mogelijk om het water over te steken.

Stevige schoenen
Door de werkzaamheden is onder andere de Achterbundersedijk slechter begaanbaar. Hier hebben machines gereden. Trek dus stevige schoenen aan die vies mogen worden.

Coronavirus en de natuur
Buiten genieten, bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft: geef elkaar de ruimte en vermijd drukte.
 
 
 
 
Uitvoering in beeld, werkzaamheden zijn bijna klaar!


Vanaf september voert aannemer van Beers Hoogeloon de maatregelen uit om de droogte in de Kampina aan te pakken. Zo kronkelt de Beerze weer door het landschap. Langs de beek zijn al nieuwe bomen aangeplant die straks voor meer schaduw in het water zorgen. De Heiloop is gedeeltelijk dicht gemaakt, een nieuwe landbouwsloot is gegraven en op Banisveld is een grote, nieuwe poel te zien. Hoe al deze maatregelen bijdragen aan nattere natuur en het behoud van de zeldzame blauwgraslanden leest u op de projectpagina.

Planning
Er is hard gewerkt. Nagenoeg alle maatregelen zijn uitgevoerd. In januari en februari is de aannemer nog wel in het gebied te zien. Om het werk af te ronden. Eind januari komt onder andere de nieuwe brug bij stuw Brinksdijk.

> Projectpagina Kampina

 
 
Een rustpuntje voor de vissen

Oude stuw in de Beerze Kampina eruit en deze nieuwe erin! De klep van stuw ligt meestal plat, zodat vissen de stuw makkelijk kunnen passeren. Speciaal voor kleine vissen -die moeite hebben om tegen de stroom in te zwemmen- zijn er rustpunten. In de V-tjes op de klep kunnen ze schuilen en rusten. Mooi bedacht!

 
 
Fijne feestdagen en een gezond 2021!
 
Een traditioneel kerstfeest, met de complete familie aan de eettafel, dat zit er dit jaar niet in. Het kabinet kondigde geen versoepelingen aan, maar een gedeeltelijke lockdown. Ook door tijdens de feestdagen. Dit vraagt veel van ons allemaal. In deze coronatijd maar zeker tijdens de feestdagen is het belangrijk goed voor jezelf én voor elkaar te zorgen. Wij wensen u mooie feestdagen toe en een gezond 2021. Graag tot in het nieuwe jaar. 

 
Samenwerking en financiering
Waterschap De Dommel, Natuurmonumenten en de provincie Noord_Brabant  werken samen aan het herstel van Natte Natuurparel Kampina Logtse Velden en Smalbroeken. 




Het project komt mede tot stand door financiële samenwerking met provincie Noord-Brabant.


 
 
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!  U kunt zich hier inschrijven.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.