Lees online  |  afmelden
Hewader nieuwsbrief Tongelreep
Projectinformatie november 2020

Herinrichting beekdal Tongelreep

Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Tongelreep herinrichten. Een deel van de beek krijgt een meer natuurlijke loop en ruimte om te meanderen. Ook nemen we maatregelen om kwetsbare natuur te herstellen. Actuele informatie over dit project vindt u ook op de website  www.dommel.nl/tongelreep. We praten u in deze nieuwsbrief bij over de ter inzage van het projectplan Fase 1. En we vertellen u meer over de start van natuurherstel bij Laagveld waar we samen met Staatsbosbeheer aan werken.
 
 
 
Naar het informatieplatform
Goedkeuring PPWW Herinrichting Tongelreep fase 1

Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Tongelreep herinrichten waarbij de beek een meer natuurlijke loop krijgt. Ook nemen we maatregelen om kwetsbare natuur te herstellen. Waarom we maatregelen gaan nemen, ziet u terug in dit filmpje. Om de effecten van de maatregelen zorgvuldig in beeld te krijgen, hebben we een milieueffectrapportage (MER) laten maken. Op basis hiervan is een voorkeursalternatief plus gemaakt. Hierin is gekeken hoe we negatieve gevolgen voor de omgeving, landbouw en wonen kunnen voorkomen of in ieder geval beperken.

Minimale wijzigingen na ontwerp Projectplan Fase 1
De projectuitvoering van project Tongelreep doen we in meerdere fasen. Het  projectplan van fase 1 gaat vooral over het gebied ten noorden van de stuw Driebruggen. Dit plan is tot stand gekomen in nauw overleg met direct betrokkenen, op basis van de eerder gemaakte ambitiekaart VKA+ (voorkeursalternatiefplus) en het Programma van Wensen en Eisen.  Projectplan Waterwet met alle bijbehorende documenten is al ter inzage geweest. Hiervoor is een gecoördineerde procedure gevolgd.  De beantwoording van de zienswijzen is opgenomen in de Nota van Zienswijzen behorende bij het projectplan.  Er zijn drie reacties gekomen op het plan die beoordeeld zijn. Het plan is op een paar punten aangepast:
•    de vispassage op de nieuwe hogere peilen in de beek
•    toevoeging van een kleine stuw in de nieuw te graven sloot bij Zeelberg
•    de bermsloot langs de Valkenswaardseweg; deze blijft open vanwege de opvang van water van de weg.

Officiële inspraak
Het Dagelijks Bestuur heeft het projectplan Fase 1 definitief vastgesteld.  Dat betekent dat het definitieve plan nu ter inzage wordt gelegd. Alle documenten  zijn van 5 november  t/m 16 december 2020 in te zien. Meer weten

> Naar info over ter inzage
 
Naar het informatieplatform
Natuurherstel Laagveld gestart

Half oktober is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering van het project Natuurherstel Laagveld.Er worden binnen het deelgebied maatregelen getroffen die leiden tot vernatting van het natuurgebied.Daarom worden boomsoorten die niet goed tegen natte voeten kunnen verwijdert en wordt het terrein ingericht om zich te kunnen ontwikkelen tot vochtige heide of vochtig bos.

Inmiddels heeft aanbesteding plaatsgevonden van de werkzaamheden die nodig voor het herstel van het gebied. Van Beers is de aannemer die aan het werk gaat met een team bestaande uit medewerkers van het ingenieursbureau Antea en Staatsbosbeheer. Half november start het team met de voorbereidende werkzaamheden. Het gaat met name om maatregelen aan sloten en watergangen. Er worden stuwtjes en sifons aangebracht, watergangen worden gedempt en worden ondieper gemaakt. Er komen rijplaten en er wordt ruimte gemaakt zodat de machines goed de werklocaties kunnen bereiken. Nu het nog relatief droog is, worden eerst de maatregelen getroffen in de natste deelgebieden. Dit zijn percelen liggend aan de Tongelreep, aangrenzend nabij de parkeerplaats Budelsebaan. Later worden ook verder op in het natuurgebied maatregelen getroffen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met boswachter Erik Schram

> naar website Staatsbosbeheer

   
Financiering en samenwerking

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van provincie Noord-Brabant. Andere belangrijke partners zijn Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende. Daarnaast werken we samen met particulieren en agrariërs. 

Contact

Heeft u nog vragen over het project? Wilt u meer weten over het project of heeft u nog goede ideeën?
Neem gerust contact met ons op via e-mail, of telefonisch via het nummer 0411-618618.

Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door of de link om te abonneren op onze nieuwsbrieven!
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via projecttongelreep@dommel.nl