Lees online  |  afmelden


 

Nieuwsbrief Natte Natuurparel Kampina
Smalbroeken en Logtse Velden                         Oktober 2020


Natuurmonumenten beheert het bijzondere natuurgebied de Kampina al bijna 100 jaar. Vanwege de unieke hydrologische situatie in de beekdalen en rond de vennen is de Kampina aangewezen als Natte Natuurparel en Natura2000-gebied. De verdroging van de natuur is hier een groot probleem. Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten nemen maatregelen om het gebied te vernatten, zodat de belangrijke natuurwaarden, zoals de blauwgraslanden, blijven bestaan. Hierbij verliezen we het belang van droge voeten voor de omgeving niet uit het oog.

 
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen over het project.

 
Werkzaamheden in volle gang
  

Nieuwe meanders Beerze
Wie onlangs in de Logtse Velden over de Brinksdijk heeft gewandeld, heeft het vast al gezien; er wordt volop gewerkt in de Kampina om de droogte aan te pakken. De Beerze krijgt haar meanders terug. In de kop van deze nieuwsbrief is de kronkelende Beerze al  mooi en duidelijk te zien vanuit de lucht.

35 graden in september
" De werkzaamheden die we hier uitvoeren, doen we om ervoor te zorgen dat het gebied niet verdroogd. Maar gek genoeg waren de
extreem droge, hete dagen in september juist gunstig om het werk uit te kunnen voeren", geeft projectleider Eric Schellekens aan. "Hierdoor was het eenvoudiger om het graafwerk uit te voeren met de machines".

Dempen landbouwsloot
"Er is al veel werk verricht en we lopen goed op planning:, aldus Eric Schellekens. "Op Banisveld ligt een diepe brede landbouwsloot op het laagste deel van het beekdal, net buiten de kade, ten oosten van de Logste Velden. Deze sloot wordt dichtgemaakt, of anders gezegd:gedempt. De sloot zorgt voor veel verdroging en onttrekt veel bijzonder kwelwater. Dit kalkrijke kwel is juist voor de ontwikkeling van natte heide van groot belang. De sloot zal geheel verdwijnen uit het gebied, een nieuwe watergang is afgelopen week al gegraven op een hoger gelegen deel van het beekdal. Hierdoor blijft  de afwatering van het achterliggend landbouwgebied gegarandeerd."

Stuwen Brinksdijk en Heiloop
De komende periode zullen er werkzaamheden plaatsvinden bij de stuwen aan de Brinksdijk en wordt er gestart met het grondwerk aan de Heiloop.

Meer informatie hierover is te lezen op de projectpagina. Hier leest u ook de actuele informatie over eventuele omleidingsroutes.

> Projectpagina Kampina
 
Telefonisch spreekuur met de aannemer 20 en 27 oktober
 
   

Heeft u 'm al gespot? De oranje informatiekeet op de kruising van de Brinksdijk en de Achterbundersedijk.

Iedere werkdag zijn de deuren geopend en kunt u hier meer lezen over het project. In het weekend is de container gesloten, maar is er informatie op de buitenzijde beschikbaar.
Kom gerust een kijkje nemen!

Telefonisch spreekuur met de aannemer
De afgelopen weken is er al veel werk verzet in het beekdal van de Beerze. De komende periode zullen er werkzaamheden plaatsvinden bij de stuwen aan de Brinksdijk en wordt er gestart met het grondwerk aan de Heiloop. Aannemer van Beers uit Hoogeloon organiseert een telefonisch spreekuur voor vragen met betrekking tot de uitvoering van het project.

Heeft u een vraag voor de aannemer? U kunt bellen op:
Dinsdag  20 oktober van 15.00 - 16.00
Dinsdag 27 oktober van 11.00 - 12.00
 
Telefoonnummer: 06-34279624

In gesprek?
U mag ook een whatsappbericht sturen met uw vraag. Dan wordt u terug gebeld.
Vissen afvangen in de Beerze
 

De Beerze heeft in de Logtse Velden haar kronkelende loop terug gekregen. Hier gaat het leven in de beek van profiteren, want een meanderende beek heeft veel meer diversiteit in de dynamiek van het water en in het bodemprofiel.

Schuilplek voor de kwabaal
Zo slijt het water de buitenbochten uit, waardoor steile overhangende oevers ontstaan.
De boomwortels die onderwater bloot komen te liggen, vormen perfecte schuilplekken voor allerlei vissen, zoals de kwabaal. En in de binnenbocht stroomt het water weer langzamer en wordt zand afgezet, waar weer andere dieren hun voordeel uithalen.

Verhuizen en electrovissen
Maar voor dat het zover was, moesten we nog een ‘verhuizing’ regelen. Bij het vrijgeven van de nieuw gegraven meanders, hebben we al het dierenleven dat in het afgedamde (rechte) deel van de beek achterbleef, overgezet. Dat gebeurde met electroschepnetten, waarbij het net schokjes met een lage spanning afgeeft. Zo'n schokje verdooft de vissen in de buurt van het schepnet een paar tellen, waardoor ze makkelijk kunnen worden gevangen. Ze worden direct in een bak overgeheveld en in de stromende meander losgelaten. Er zijn heel veel soorten overgezet, waaronder larven van de beekrombout (een libellesoort) en vissoorten, zoals rietvoorn, kopvoorn, serpeling, kwabaal en rivierdonderpad.

 






 
Contactgegevens uitvoering
 
 
 
 
 
Samenwerking en financiering
Waterschap De Dommel, Natuurmonumenten en de provincie Noord_Brabant  werken samen aan het herstel van Natte Natuurparel Kampina Logtse Velden en Smalbroeken. 




Het project komt mede tot stand door financiële samenwerking met provincie Noord-Brabant.


 
 
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!  U kunt zich hier inschrijven.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.