Lees online  |  afmelden
Header nieuwsbrief Oude Strijper Aa

Project update -  september 2020

Herinrichting beekdal Oude Strijper Aa

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen in het project Oude Strijper Aa. Het waterschap gaat het beekdal van de Oude Strijper Aa samen met de streek, provincie en andere organisaties verbeteren. Dit betekent stikstofgevoelige natuur behouden en ook andere beschermde planten en dieren in het van oorsprong natte beekdal en moerassen- en vennengebied terugbrengen. Dit kan door enerzijds het water vast te houden en anderzijds de beek en natuur meer de ruimte te geven. Zo is het gebied ook beter bestand tegen droge en natte periodes. In deze nieuwsbrief krijgt u onder andere een update over de start van de uitvoering van de werkzaamheden en stellen BTL en aannemer Van Beers zich aan u voor.

Herstel beekdal Oude Strijper Aa van start!

Klimaatbestendig en gereed begin 2021
Na een lange periode van voorbereiding is op 10 september symbolisch de eerste schop in de grond gegaan voor de herinrichting van het beekdal van de Oude Strijper Aa. De betrokken partijen verrichten samen de starthandeling voor de uitvoering door het zetten van hun handtekening op een 2,5 meter hoge schep.

Erik de Ridder:” Als waterschap kijken we wat het beste is voor de omgeving en daarom knopen we  verschillende doelen aan elkaar. Dat gaat niet vanzelf, maar met deze vorm van geïntegreerde samenwerking komen we tot het beste resultaat. En daarin hebben we de omgeving zeker ook meegenomen.”

Waterschap De Dommel is gestart met het uitvoeren van de herstelmaatregelen in het beekdal Oude Strijper Aa. Aannemer Van Beers uit Hoogeloon gaat nu de grootste werkzaamheden uitvoeren. Het streven is om het project begin 2021 af te ronden.

Naar het hele bericht
 

BTL en de aannemer stellen zich voor

Wij zijn Dennis van Heumen en Michiel Strik en zijn werkzaam bij BTL Advies. Wij hebben het ontwerp gemaakt, het contract opgesteld en sturen nu de aannemer in het veld aan. Daarbij bewaken we bijvoorbeeld de planning en controleren we of de werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens afspraak.  Michiel is toezichthouder. Hij is regelmatig bij de Oude Strijper Aa te vinden. Dennis is directievoerder. Dat houdt in dat hij vooral stuurt op het proces en of alles verloopt volgens gemaakte afspraken. Michiel: “Het leuke aan dit project is dat we vanaf de eerste schets betrokken zijn en nu het resultaat buiten in het veld zien ontstaan.”

De firma Van Beers uit Hoogeloon is als aannemer uit de bus gekomen doordat zij het beste plan van aanpak hebben. Zij is de komende maanden verantwoordelijk voor de uitvoering van de herinrichting van het beekdal van de Oude Strijper Aa. Samen met Waterschap De Dommel zetten zij zich in voor het minimaliseren van de uitstoot van schadelijke stoffen op het waardevolle natuurgebied. Zo worden er hybride graafmachines ingezet voor minder CO2 en stikstof uitstoot. Daarnaast is er in de voorbereiding goed nagedacht over de werkwijze en transportroutes om de overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken.

De bewoners konden als eerste kennismaken met de aannemer. Op woensdagavond 2 september vertelde de aannemer hen in het veld onder het genot van een klein hapje en drankje meer over de werkzaamheden. Zij kregen tevens uitleg over alle maatregelen die nu worden uitgevoerd. De bijeenkomst die hiervoor destijds gepland stond, kon helaas vanwege het Coronavirus destijds niet doorgaan. Online heeft men toen uitleg gehad over het definitieve plan. Via deze bijeenkomst in het veld kreeg men nog persoonlijk een toelichting op de vragen die men had.


 
 
 

Hoe verlopen de werkzaamheden?

Er wordt volop gewerkt aan de herinrichting van de Oude Strijper Aa. De toplaag van de afgravingen in het zuiden van het projectgebied zijn afgegraven. Tijdens het afgraven is er een oude put gevonden waar een boom ingegroeid was. Zo kom je nog eens wat tegen met afgraven. Daarnaast zijn de werkzaamheden voor het graven van de nieuwe beek ook in gang gezet. In het gegraven gedeelte zijn er mooie kronkelende delen van de beek. Mooi moment was toen de aannemer startte met het herstellen van de “oude” meander. Deze meander heeft er altijd gelegen en gaat nu echt onderdeel uitmaken van de nieuwe beek.


Puzzelen met grond en de Oude Strijper Aa tegen droogte

Het is een ietwat wonderlijk gezicht, zo tussen de weilanden met paarden ten zuiden van Leenderstrijp. Op de plek waar de Oude Strijper Aa door het beekdal zou moeten stromen, is nu geen water te bekennen. De rechtgetrokken versie van de afgelopen tientallen jaren is inmiddels bedolven onder een laag grond. Een paar meter ernaast heeft de graafmachine een nieuwe geul vol bochtjes gegraven. De komende maanden, als de neerslag weer toeneemt en het grondwaterpeil stijgt, moet het langzaam weer een beek worden. ,,We zijn natuurlijk niet blij met de droogte", vertelt projectleider Roel Dobbelsteen van waterschap De Dommel. ,,Maar voor de werkzaamheden hier is het wel gunstig. De aannemer kan zo snel doorwerken. Er komt geen druppel in te staan.

Lees het gehele artikel uit het Eindhovens dagblad
 
 


Officiële inspraak projectplan Realisatie NNB en habitats omgeving Oude Strijper Aa

Waterschap De Dommel werkt samen met provincie Noord-Brabant en Staatsbosbeheer in het gebied de “Oude Strijper Aa” aan de uitvoering van de natuurherstelmaatregelen. Doel van de plannen is om het gebied zó in te richten dat het klimaatbestendig is voor de toekomst. Er komt een extra impuls voor natuurherstel in het gebied en de partners werken aan het natuurnetwerk Brabant om zo de natuurgebieden beter op elkaar te laten aansluiten. In dit projectplan, dat als een tweede fase aansluit op het plan dat nu in uitvoering is, gaat het vooral om inrichting van het natuurnetwerk. Het plan omvat vooral het afgraven van de voedselrijke bovengrond op voormalige landbouwgrond. Dit gebeurt met name op recent beschikbaar gekomen percelen en is vooral bedoeld om natte bossen en vochtige heide te ontwikkelen. De maatregelen hebben geen effecten buiten de af te graven percelen.

We maken ook voor deze fase gebruik van een gecoördineerde procedure. We maken ook voor deze fase gebruik van een gecoördineerde procedure. Dit houdt in dat alle benodigde besluiten voor dit projectplan ter inzage worden gelegd. Alle documenten zijn van 1 oktober t/m 11 november 2020 in te zien via de provinciale website. Op deze website staat ook aangegeven hoe u kunt reageren. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hans Koekkoek via telefoonnummer 06-15878116 of e-mail.

Meer informatie over ter inzage
 
 
Contact
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door of de link om te abonneren op onze nieuwsbrieven!
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via mboerakkker@dommel.nl
Meer achtergrondinformatie vindt u op www.dommel.nl/strijperaa. Voor persoonlijke vragen kunt u ook telefonisch contact opnemen met omgevingsmanager Marlou Gremmen-Boerakker: 06-28464889.
 
Met vriendelijke groet,
Waterschap De Dommel

Hans Koekkoek
Projectleider
 
  
Financiering en samenwerking

Het project Strijper Aa is een samenwerking met meerdere partijen en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende, Staatsbosbeheer en natuurlijk alle betrokkenen uit het gebied
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!
Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier inschrijven.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via ybekema@dommel.nl