Lees online  |  afmelden
Hewader nieuwsbrief Tongelreep
Projectinformatie september 2020

Herinrichting beekdal Tongelreep

Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Tongelreep herinrichten. Een deel van de beek krijgt een meer natuurlijke loop en ruimte om te meanderen. Ook nemen we maatregelen om kwetsbare natuur te herstellen. Actuele informatie over dit project vindt u ook op de website  www.dommel.nl/tongelreep. We praten u in deze nieuwsbrief bij over de de volgende fase van het project en dat we hierover de omgeving hebben geïnformeerd. Er verschenen verschillende artikelen over het project en er komt een excursie aan die we samen met Staatsbosbeheer organiseren.
 
 
 
Naar het informatieplatform
Een stapje verder...

We voeren het project Tongelreep in twee fasen uit. In de vorige nieuwsbrief kon u lezen dat het projectplan voor de 1e fase klaar is (klik hier voor meer informatie).
Het projectplan is de 2e fase nu ook opgesteld. Met de direct belanghebbenden en de grondeigenaren is intensief overleg over wat er precies in de plannen komt te staan. Hierover maken we afspraken en overeenkomsten. Wij presenten binnenkort het ontwerp projectplan en alle bijbehorende documenten (PIP, MER, vergunningen). Dat doen we waarschijnlijk deels digitaal. Maar we onderzoeken ook de mogelijkheden om op een “corona-veilige” manier toch de geïnteresseerden direct te woord te staan. Houd daarvoor onze nieuwsbrief in de gaten.

Naar het informatieplatform
In het veld!

Op dinsdag 22 september is de omgeving van Bruggerhuizen (projectplan fase 2) bijgepraat. Uiteraard in het gebied zelf; laagdrempelig en buiten op een coronaveilige manier. Het weer zat mee. Daardoor waren er ook veel nieuwsgierige fietsers en wandelaars, die toevallig voorbij kwamen. Ook zij hebben toelichting gekregen op het voorlopig ontwerp dat er nu ligt voor dit gebied.

Het is fijn om iedereen persoonlijk te kunnen zien en spreken. Samen werken we aan het nóg beter maken van het projectplan. Naar verwachting gaat het definitieve projectplan eind van het jaar officieel ter inzage. U vindt hierover t.z.t. meer informatie in de nieuwsbrief.

Naar het informatieplatform
Artikel over Tongelreep op natuurinformatie-site “Nature today”

“Op naar een robuuster beekdal, wisselende vegetatie en minder wateroverlast”

De komende jaren wordt 'Beeklandschap Warmbeek-Tongelreep' klimaatbestendiger door beekherstel en natuurontwikkeling. Na de Genneper Parken gaat de Tongelreep in Eindhoven op in de Dommel. Het gaat om een beschermd beeklandschap met hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. Ynte Bekema, omgevingsmanager voor het project Tongelreep, vertelt in dit artikel meer over de maatregelen die we gaan nemen. Doelen: een robuuster beekdal, wisselende vegetatie en minder wateroverlast. Met prachtige foto’s van Martijn Heuts.

Er zijn meer artikelen geschreven over project Tongelreep. Zoals het gezamenlijke artikel over grindbedden in de Tongelreep in vakblad H2O (als beste artikel van 2019 is gekozen!). Klik op onderstaande link voor dit artikel.

> Naar extra artikel vakblad H2O
Naar het informatieplatform
Excursie 4 okt. over werkzaamheden Laagveld

Herstelwerkzaamheden

De komende jaren wordt hard gewerkt in het beekdal van de Tongelreep en het Leenderbos om de kwaliteit van de natuur en de waterhuishouding van het beekdallandschap te verbeteren. Provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en Staatsbosbeheer investeren in dit bijzondere gebied waar loofbossen en vochtige heide weer in ere hersteld worden. Zowel in het beekdal bij de beek (beekherstel Tongelreep) als op de hogere gronden (dekzandruggen) worden werkzaamheden uitgevoerd. Hierdoor verandert vervolgens de grondwaterstand onder de bosgebieden.

Excursie
Staatsbosbeheer organiseert samen met Waterschap De Dommel en de provincie Noord-Brabant op zondag 4 oktober 2020 van 10-12 uur een excursie over de werkzaamheden in het Laagveld. Vanwege de aangescherpte maatregelen is besloten om in twee groepen te gaan. Graag 1,5m afstand houden en aanmelden via e-mail naar e.schram@staatsbosbeheer.nl (deelname is gratis). Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Klik op de button voor meer informatie.

> Excursie informatie 4 okt. 2020

   
Financiering en samenwerking

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van provincie Noord-Brabant. Andere belangrijke partners zijn Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende. Daarnaast werken we samen met particulieren en agrariërs. 

Contact

Heeft u nog vragen over het project? Wilt u meer weten over het project of heeft u nog goede ideeën?
Neem gerust contact met ons op via e-mail, of telefonisch via het nummer 0411-618618.

Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door of de link om te abonneren op onze nieuwsbrieven!
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via projecttongelreep@dommel.nl