Lees online  |  afmelden


 

Nieuwsbrief Natte Natuurparel Kampina
Smalbroeken en Logtse Velden                         Augustus 2020


Natuurmonumenten beheert het bijzondere natuurgebied de Kampina al bijna 100 jaar. Vanwege de unieke hydrologische situatie in de beekdalen en rond de vennen is de Kampina aangewezen als Natte Natuurparel en Natura2000-gebied. De verdroging van de natuur wordt hier een steeds groter probleem. Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten zijn samen aan de slag gegaan om het gebied te vernatten, zodat de belangrijke natuurwaarden, zoals de blauwgraslanden, blijven bestaan. Hierbij verliezen we het belang van droge voeten voor de omgeving niet uit het oog.

 
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen over het project.

 
Het is zover! Uitvoering Kampina van start
  
 

Na jaren van voorbereiding beginnen Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten vanaf maandag 24 augustus met de uitvoering van de maatregelen. "Al in 2014 waren we bezig met de eerste verkennende gesprekken over het gebied", geeft Eric Schellekens aan, projectmanager van Waterschap De Dommel. "Het is een complexe opgave om een gebied dat verdroogd is geraakt weer natter te krijgen op een manier dat er ook rekening wordt gehouden met het voorkomen van wateroverlast".

Omleidingen en alternatieve routes
"We zijn erg blij dat nu de schop in de grond gaat", aldus Eric. "Aannemer Van Beers uit Hoogeloon voert de werkzaamheden uit. Als het werk volgens planning verloopt, zijn we aan het einde van dit jaar klaar met de uitvoering." De komende maanden zullen de werkzaamheden niet onopgemerkt blijven voor de mensen die in het gebied wonen, wandelen of fietsen. Tijdelijk kunnen we wegen en wandelpaden afgesloten worden. Omleidingen en alternatieve routes worden duidelijk in het veld aangegeven. De actuele informatie over de uitvoering is ook te lezen op de projectpagina.
> Projectpagina Kampina
 
Contactgegevens uitvoering
 
 
 
 
Infuus voor Beerze
        

Op deze foto is het duidelijk te zien: het water van de Beerze bij de Logtse Velden staat laag. Heel erg laag. Dat maakt de noodzaak voor het uitvoeren van ons project steeds meer zichtbaar.

Waterschap De Dommel heeft onlangs nog een tijdelijke noodmaatregel ingezet om de beken met bijzondere natuurwaarden (zoals bijvoorbeeld de Beekloop, de Reusel en de Beerze) te voorzien van een laagje overlevingswater. Zo zijn er voor de Beerze twee grondwaterpompen ingezet. Een pomp voor de aanvulling van het water op Landgoed Baest en een pomp ter hoogte van Spoordonk voor de aanvulling en verversing van de Beerze in de Kampina. Een soort infuus dus, voor deze -van regen afhankelijke- beek.

Ook het water vasthouden helpt en blijft nodig. De droogte is namelijk nog niet voorbij. De maatregelen die we nu, met dit project, gaan uitvoeren in de Kampina zorgen ervoor dat het water langer in het gebied blijft en de grondwaterstand daar stijgt.

> Droogtepagina Waterschap De Dommel
Nieuws van onze partner Natuurmonumenten:
Zeldzaam nachtpurperuiltje op de Kampina

Voor het eerst is het prachtpurperuiltje op de Kampina aangetroffen. Natuurmonumenten ontving de waarneming van twee vrijwilligers die al ruim tien jaar de nachtvlinders in het natuurgebied inventariseren. Het is een nieuwe soort in het gebied en een levend bewijs van de klimaatverandering. Het wordt hier steeds warmer en het prachtpurperuiltje profiteert daarvan door zijn leefgebied naar het noorden uit te breiden.
 
>Lees verder
 

Tip! Tip! Tip!

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar mensen die hier ook interesse in hebben: aanmelden nieuwsbrief
 
 
Samenwerking en financiering
Waterschap De Dommel, Natuurmonumenten en de provincie Noord_Brabant  werken samen aan het herstel van Natte Natuurparel Kampina Logtse Velden en Smalbroeken. 




Het project komt mede tot stand door financiële samenwerking met provincie Noord-Brabant.


 
 
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!  U kunt zich hier inschrijven.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.