Lees online  |  afmelden
Projectupdate maart 2019

Herinrichting beekdal Tongelreep
Waterschap De Dommel gaat het beekdal van de Tongelreep herinrichten. Een deel van de beek krijgt een meer natuurlijke loop en ruimte om te meanderen. Ook nemen we maatregelen om kwetsbare natuur te herstellen. Alle belangrijke informatie over dit project vindt u vanaf nu op ons digitale informatieplatform www.royalhaskoningdhv.com/Tongelreep. In deze nieuwsbrief vertellen we meer over deze nieuwe website. Ook nodigen we u uit voor een informatieavond in Herberg de Taamvenhoeve. En weet u of de aanvoersloot bij de Driebruggen nu officieel  ‘Baron zunne sloot’ heet of ‘Bronzensloot’ en waar deze naam vandaan komt? We horen het graag!
Uitnodiging informatiebijeenkomst

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)  voor het project Tongelreep is bijna klaar. Dat betekent dat we nu weten WAT we gaan onderzoeken en HOE we dat gaan doen. Graag nodigen we u uit voor een informatiebijeenkomst waar we de inhoud van de NRD graag met u delen. 
  • Datum    14 maart 2019
  • Locatie   Herberg de Taamvenhoeve, Maastrichterweg 156, 5556 VA Valkenswaard
  • Tijdstip  19.30 tot 21.30 uur
 
> Meer informatie en aanmelden
 
 


Interactieve website over projectgebied

Bij het maken van een plan voor beekherstel komt veel kijken. Ook zijn er momenten binnen zo’n proces waarvan we het belangrijk vinden dat iedereen weet waar het over gaat.Logo project Trongelreep Bijvoorbeeld als een document ter inzage komt te liggen, zoals nu de NRD.  Daarom zijn we blij dat het gelukt is om alle relevante informatie voor u overzichtelijk op een interactief informatieplatform te plaatsen.  Veel informatie over het projectgebied vindt u op de interactieve kaarten. Hierop kunt u onder meer zien waar bijzondere natuur ligt en waar peilbuizen staan.  Wij gaan deze website steeds aanvullen met actuele informatie.


> Naar de website
De volgende stap: de MER

Met de NRD is de basis gelegd voor het maken van een milieueffectrapportage (MER). Het doel van zo’n procedure is het in beeld brengen van milieueffecten van de voorgenomen maatregelen, zodat het milieubelang volwaardig kan meewegen in de plannen en besluiten. De MER-procedure wordt door een onafhankelijk bureau uitgevoerd. We verwachten dat we de inhoud van de MER dit najaar aan u kunnen presenteren. Op onze website vindt u meer informatie over de MER.
> Lees verder
Samenwerkingsovereenkomst voor beeklandschap
Bestuurders van Waterschap De Dommel, de provincie Noord-Brabant en van de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard en Waalre hebben op 25 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het verbeteren van het beeklandschap Tongelreep/Warmbeek. “Deze samenwerkingsovereenkomst sluit mooi aan op de herinrichting van de Tongelreep tussen Achelse Kluis en de Valkenswaardse visvijvers dat we eind 2021 afgerond willen hebben”, zegt Hans Koekkoek, projectleider bij Waterschap De Dommel.

>Lees verder
Baron zunne sloot
Rechts de Bronzensloot. Of de Baron zunne sloot?                                                           Foto: Ingeborg Riedstra
Baron zunne sloot of Bronzensloot?
Bij het sluisje bij De Driebruggen splitst de Tongelreep in drieën. Met aan de ene kant de Witteringsloot (of is het de weteringsloot?)  en aan de andere kant de Bronzensloot. Of is de officiële naam de Baron zunne sloot?  En waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Wie was die baron waaraan deze sloot zijn naam te danken heeft? We zijn heel benieuwd of u daar meer over kunt vertellen. 
> Mail uw antwoord
waterschapsverkiezingen
We mogen weer stemmen!

Op woensdag 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen. U kunt dan meebeslissen wie de komende vier jaar de nieuwe bestuurders van het waterschap worden. Ons algemeen bestuur ziet erop toe dat we als waterschap ons werk efficiënt en effectief uitvoeren. Daar komen heel veel thema´s bij kijken als duurzaamheid, innovatie, landbouw, leefomgeving en klimaatverandering. De partijen die meedoen aan de verkiezingen in ons Dommelgebied hebben daar allemaal hun eigen ideeën bij. Ontdek aan de hand van de stemwijzer welke partij het beste uw waterbelangen behartigt.   
>Naar de stemwijzer

Wat een plaatje!
 

Klik met waterHet beekdal van de Tongelreep en Leenderbos is een prachtig gebied waar zeldzame soorten flora en fauna voorkomen. Een prachtige omgeving om te wonen, te boeren en om te recreëren. Wij zijn heel benieuwd wat uw favoriete plekje is in dit gebied. Mail ons een zelfgemaakte foto. De mooiste inzending plaatsen we boven de volgende nieuwsbrief!

> Foto insturen
Contact

Deel deze nieuwsbrief alstublieft met uw netwerk; alvast dank voor uw hulp!
Nog geen abonnee? Hier kunt u zich aanmelden en op de hoogte blijven van het project. Heeft u vragen, of een idee dat u met ons wil bespreken? Neem dan gerust contact met ons op via e‑mail: projecttongelreep@dommel.nl 
Voor persoonlijke vragen kunt u ook telefonisch contact opnemen met omgevingsmanager Ynte Bekema: 06 2915 9063
 
Met vriendelijke groet,
Waterschap De Dommel

Hans Koekkoek
Projectleider

   
Financiering en samenwerking

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Provincie Noord-Brabant. Andere belangrijke partners zijn Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende. Daarnaast werken we samen met particulieren en agrariërs. 
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!
Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier inschrijven.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via projecttongelreep@dommel.nl