Ontdek in deze nieuwsbrief hoe agrarisch ondernemers omgaan met water en waterbeheer.
Lees online  |  afmelden
 
Boeren met Water
Waterschap De Dommel  
Uitzonderlijk droog in Midden-Brabant
Dat alle weerrecords zijn gebroken in de lange, warme en droge zomer van 2018 is niemand ontgaan. Veel mensen genoten van zonovergoten dagen. Voor boeren en waterschappers stond de keerzijde - droogte, hitte en watertekort - dagelijks op het programma. Hoe staat het er nu voor in het Dommelgebied?
> Lees verder
"Een goede bodem is van levensbelang voor onze gewassen." Aan het woord is Hans van Eyken, buxuskweker in Eersel en deelnemer aan het project 'Bodem en water in de Kempen'. In het project worden de deelnemende boomkwekers geholpen bij een plan van aanpak om de bodem op hun bedrijf op orde te krijgen. "Het grootste voordeel voor mij is dat we van elkaar kunnen leren. Kennis uitwisselen tussen kwekers is zo belangrijk", vindt Van Eyken
> Boomkweker Van Eyken over bodemproject
Maaien: balans tussen water afvoeren en vasthouden
 
Maaien van sloten en beken zorgt dat het water goed weg kan. Dat kan overlast voorkomen. In droge periodes is begroeiing juist belangrijk. Beheerders Jasper Kremers en Maré Meijs vertellen hoe ze met de maaiplanning zoeken naar de juiste balans.
 
> Lees meer over de maaiplanning
 
Werken aan minder gewasbeschermingsmiddelen in water
Wie gewasbeschermingsmiddelen inzet, doet dit het liefst zo efficiënt mogelijk. In elk geval horen ze niet in het water. Om de waterkwaliteit te verbeteren, is het belangrijk om te meten welke stoffen in het water voorkomen. Uit het meest recente onderzoek daarnaar, blijkt dat er in het gebied van Waterschap De Dommel relatief weinig middelen worden gevonden. Maar er blijft werk aan de winkel.
In de video een mooi voorbeeld van akkerbouwer en loonwerker Peter van Beers uit Vessem. Hij legde een speciale wasplaats met phytobac aan voor landbouwspuiten.
> Lees meer over het onderzoek en kijk de video
Ook interessant om te lezen:
 
Helpt u mee?
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld voor de agrarische nieuwsbrief.
Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meldt u zich dan hier af.
Is de nieuwsbrief interessant voor uw netwerk? Stuur deze dan gerust door!
Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier inschrijven.
Heeft u een tip voor deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via communicatie@dommel.nl