Indien deze e-mail van De Dommel niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg info@dommel.nl toe aan uw adresboek en mis nooit meer onze e-mailings.
Natte Natuurparel De Brand
Er is hard gewerkt de afgelopen maanden in natuurgebied De Brand. Daarom willen we u via deze derde nieuwsbrief informeren over de huidige stand van zaken in het project Natte Natuurparel De Brand.   

Graaf-en grondwerk, aanleg “Nieuw Buntsteegje”
Tussen de Schoorstraat en de nieuwe brug in de Zandkantse Leij is het eerste deel van het “Nieuw Buntsteegje” aangelegd. Het tweede deel daarvan gaat om het gedeelte aan de overkant van de brug in De Brand zelf. Als deze werkzaamheden zijn afgerond, wordt het pad afgewerkt met een fijnere toplaag. De aanleg van het “Nieuw Buntsteegje” is één van de eerste onderdelen van de herinrichting in het gebied ter hoogte van de Schoorstraat. In de maand mei worden de overige werkzaamheden uitgevoerd.
 
Vervolg werkzaamheden Zandkantse Leij en Zandleij
Eind mei wordt gestart met de aanleg van twee bootinlaatplaatsen langs de Zandkantse Leij. Verder starten we met het grondwerk voor de opritten van de recent aangelegde bruggen. En dan wordt ook het laatste deel van het nieuw gedeelte van de Zandkantse Leij ontgraven.
Voorwaarde van de flora- en faunawet is dat de omstandigheden van de verschillende flora en fauna in het gebied niet aangetast worden. Afhankelijk daarvan wordt in de periode juli/augustus gestart met het uitvoeren van de maaiveldverlaging en het aanleggen van het laatste deel van de kade langs de Zandkantse Leij. 

Stuwen

Op dit moment zijn de werkzaamheden door Van Boekel Zeeland aan de stuwen bijna gereed. Alleen van de stuw bij de splitsing van de Zandleij en de Zandkantse Leij moet de stuwklep nog geplaatst worden. Dan hoeven alleen de afwerkende onderdelen gedaan te worden zoals het plaatsen van peilschalen om de waterstand te kunnen zien, het herstellen van het terrein en het opruimen van het werkterrein. Verder worden de stuwen de komende periode nog geautomatiseerd. Dit zorgt ervoor dat het waterschap het waterpeil goed kan sturen en de stuw automatisch wordt verlaagd als er meer afvoer komt.

Vervolgens wordt de veegvuiluitdraaiplaats en het toegangspad richting de Gommelsestraat afgewerkt. Het landhek bij de Gommelsestraat is het laatste onderdeel van de werkzaamheden. Het is een mooi werk waarbij de medewerkers van Van Boekel Zeeland tijdens de werkzaamheden hebben kunnen genieten van de prachtige omgeving.

    

Bouw bruggen klaar!
Alle vier de bruggen zijn klaar! De werkzaamheden zijn helemaal volgens planning verlopen. In verband met de uitharding van het beton, zijn de bruggen eind mei toegankelijk voor verkeer.   
Op schema
De werkzaamheden lopen nog steeds volgens schema. De 3 stuwen en 4 bruggen zijn eind mei allemaal gereed. Een deel van de kade langs de Zandkantse Leij moet nog aangelegd worden. Hiervoor wordt grond uit de maaiveldverlaging in het gebied gebruikt. Deze werkzaamheden starten na verwachting vanaf half juli. Nadat de kade gereed is, kan het water door de Zandkantse Leij heen. Naar verwachting wordt eind augustus gestart met het deels dempen en deels op nieuw profiel brengen van de Zandleij.
   
    
Meer informatie over het project kunt u nalezen op onze website.