Indien deze e-mail van De Dommel niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg info@dommel.nl toe aan uw adresboek en mis nooit meer onze e-mailings.
Natte Natuurparel De Brand
Graag informeren wij u via deze tweede nieuwsbrief over het project Natte Natuurparel De Brand. We zijn inmiddels weer een paar weken verder en er is hard doorgewerkt in het gebied.
 
Graafwerk nieuwe loop Zandkantse Leij nagenoeg afgerond
Het grootste deel van de nieuwe loop van de Zandkantse Leij is inmiddels gegraven door aannemer Van der Zanden. Er moet alleen nog gegraven worden bij de nog aan te leggen veegvuiluitdraaiplaats (maaisel verzamelpunt in het water) en de nieuw te bouwen stuw ter hoogte van de Zorgboerderij. Na aanleg hiervan wordt het resterende gedeelte ontgraven. Op dit deel is ook de kade al definitief aangelegd en op het gedeelte naast de bestaande loop van de Zandkantse Leij zijn de contouren van de aan te leggen kade al zichtbaar.


Aan de andere kant van het project, aan de zijde van de Schoorstraat, is de bestaande Zandkantse Leij inmiddels dieper gemaakt. Hierdoor is weer voldoende vaardiepte ontstaan om te kunnen maaien met een maaiboot.

En ter voorbereiding op de volgende fase van het project is er ter hoogte van de Kasteelloop nog begroeiing verwijderd. Ook worden er zogenaamde amfibieënschermen geplaatst om daarachter amfibieën veilig weg te vangen en over te zetten.

Vanaf juli gaat de aannemer verder met het ontgraven van de natuurterreinen van Brabants Landschap in de kern van De Brand en worden de profielen van de Zandleij aangepast.


Voorbereiding nieuwe stuwen
In het project worden er verschillende nieuwe stuwen geplaatst door aannemer Van Boekel uit Zeeland. Vlak voor de carnavalsweek zijn zij begonnen met de opsporing naar niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, er is daarbij niks gevonden. Ook zijn de werkterreinen bij stuw Schoorstraat en de Gommelsestraat ingericht. Na de carnavalsweek is de daadwerkelijke uitvoering gestart. Bij de stuw Gommelsestraat wordt in maart het toegangspad en de betonbouw van de stuw gemaakt. Aan het eind van de maand worden daar ook de damwanden van de veegvuiluitdraaiplaats aangebracht.


Bij de nieuwe stuw aan de Schoorstraat is ook gestart met de fundering en de betonwerkzaamheden van de stuw. Eind maart is de ruwbouw (vloer en wanden) van deze stuw gerealiseerd.






Eind maart start bouw bruggen
Het technisch onderzoek voor de vier nieuwe bruggen in het projectgebied is afgerond. Aannemer Waco is inmiddels opgestart met de productie van de prefab elementen van de bruggen. Na de productietijd van de verschillende elementen, wordt eind maart gestart met de werkzaamheden op locatie. De uitvoering start met de inrichting van het bouwterrein. Vervolgens wordt er een paalfundering aangebracht. Daarna kunnen de zogenaamde prefab landhoofden geplaatst worden. Landhoofden zijn steunpunten van een brug. Nadat de landhoofden aan de paalfundering zijn gekoppeld, worden de brugliggers geplaatst en vast gestort.

Op schema
Alle werkzaamheden lopen volgens schema en naar verwachting is het werk in oktober gereed. Wanneer de duikers ( betonbuizen voor waterdoorgang ) vervangen zijn door de bruggen en de stuwen helemaal klaar zijn, kunnen we het water door de Zandkantse Leij gaan leiden. Dat is ook het moment dat de Zandleij en Kasteelloop deels gedempt worden en deels op nieuw profiel worden gebracht
 
  
Meer informatie over het project kunt u nalezen op onze website.