Indien deze e-mail van Waterschap De Dommel niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
   
 
 

Nieuwsbrief Kleine Dommel Heeze - Geldrop, januari 2017

Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van het project Kleine Dommel in het gebied tussen de A67 bij Geldrop en Kasteel Heeze. Het beekdal wordt een waterbergingsgebied. Daarnaast verbeteren we de omstandigheden voor de natuur en landbouw.

De start van de werkzaamheden aan het beekdal van de Kleine Dommel komt steeds dichterbij. De projectplanprocedure is, nu de Raad van State uitspraak heeft gedaan, onlangs afgerond. In deze nieuwsbrief leest u meer over deze uitspraak, de werkzaamheden en een informatiebijeenkomst op 9 mei 2017.
  

Waterberging en beekdalontwikkeling
Het beekdal van de Kleine Dommel gaat de komende jaren veranderen. Ten zuiden van de A67 komt er een waterbergingsgebied dat ingezet kan worden in tijden van hoog water. Zo zorgen we ervoor dat de inwoners van Geldrop droge voeten houden. Tegelijkertijd wordt in het beekdal natuur ontwikkeld. Dit gebeurt onder andere door de beek te versmallen en natuurlijk te laten meanderen. Hierdoor gaat het water sneller stromen en krijgen bijzondere planten en vissen de kans zich hier te ontwikkelen. Het cultuurlandschap laten we daarbij zoveel mogelijk zoals het is.
 

 
Groen licht voor uitvoering van de plannen
De voorbereiding van deze ontwikkelingen in het beekdal van de Kleine Dommel kent een lange historie. Aanpassingen aan een beek en haar omgeving zijn ingrijpend, zowel voor het waterpeil, de natuur, als ook voor de omgeving. Hierover hebben we met  betrokkenen vele gesprekken gevoerd, plannen doorgesproken, wensen en ideeën opgehaald en aanpassingen gemaakt daar waar mogelijk. Hieruit is een definitief ontwerp ontstaan waarbij we alle belangen hebben afgewogen. Niet iedereen was het eens met de gemaakte keuzes. Hierover moest de Raad van State een besluit nemen. Deze officiële procedure is nu geheel doorlopen. Op 14 december 2016 heeft de Raad van State een uitspraak gedaan en alle beroepen ongegrond verklaard. Dit betekent dat er geen aanpassingen aan het projectplan nodig zijn en dat we kunnen starten met de uitvoering van het project.

Schop in de grond
Binnenkort is het zover, dan kan de schop in de grond. Nadat de aanbestedingsprocedure is doorlopen en er een aannemer is geselecteerd, gaan we van start met de uitvoering. Naar verwachting is dit in mei 2017. Het is echter niet zo dat er tot die tijd niets gebeurt. In de aanloop hier naar toe gaan we voorbereidingen treffen, zoals het kappen van de bomen.


 
Vanaf mei 2017 start de uitvoering en werken we aan de volgende doelen en maatregelen:

Droge voeten voor Geldrop
• Er komt een kade evenwijdig aan de A67 en op de locatie waar de Kleine Dommel de snelweg kruist komt een regelbare klepstuw. Hiermee blijft het water langer in het gebied en wordt de snelweg en Geldrop beschermd tegen overstromingen. Ook komt er een faunapassage langs de stuw zodat kleine dieren daarna veilig onder de snelweg door kunnen.
• In het waterbergingsgebied komen enkele grondwallen. Zo wordt er een grondwal aangelegd bij de Rulse Dijk om het achterliggende natuurgebied te beschermen.
• Ter bescherming van een woning (met bedrijfsgebouw) midden in het waterbergingsgebied wordt een kade rond het perceel aangelegd. 

Beekdalontwikkeling van de Kleine Dommel
• De Kleine Dommel krijgt extra meanders op het trajecttussen de A67 en de weg Rul. Deze worden nog niet allemaal aangetakt om peilstijging bovenstrooms te voorkomen. Ook krijgt de beek hier een smaller profiel en wordt minder diep.
• Ten zuiden van de weg Rul blijft de Kleine Dommel ongewijzigd. Er wordt echter wel op verschillende plaatsen hout in de beek gebracht. Dit geeft variatie in stroming.

Ontwikkeling van Natte Natuurparels De Rietbeemden, De Waarden en De Hoeven
• Van percelen in deze natuurgebieden wordt de bovenste voedselrijke bodemlaag afgegraven, zodat meer zeldzame graslandtypes (die van voedselarme grond houden) de kans krijgen zich te ontwikkelen
• Om water langer in het gebied vast te houden, worden diverse stuwtjes aangebracht en slootjes afgedamd.

Bovenstaande maatregelen worden in fases uitgevoerd. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden vindt in 2017 plaats. Enkele maatregelen zullen in 2019 gedaan worden, zoals het aansluiten van de nieuwe meanders (die in 2017 gegraven worden) op de Kleine Dommel.

Rielloop
Voor de ontwikkeling van het Rielloopdal is een apart projectplan in de maak. Hierin wordt beschreven welke maatregelen Waterschap De Dommel tijdens de tweede fase (in 2019) uitvoert. Dit projectplan doorloopt de gebruikelijke vaststellingsprocedure. Belanghebbenden worden geïnformeerd als het projectplan ter inzage ligt.
 


      
Voorbereidende werkzaamheden: het kappen van de bomen
In het kader van de flora –en faunawetgeving voeren we een aantal voorbereidende werkzaamheden eerder uit. Nog voor het broedseizoen van de vogels begint. Zoals het kappen van de bomen en het maaien van percelen. Dit om te voorkomen dat dieren zich gaan nestelen. Van een groot gedeelte van de bomen die gekapt gaan worden, blijft de stronk met een gedeelte van de stam (ongeveer 1.5 meter) na de kap staan. Deze stronken met kluit worden tijdens de uitvoering van de overige werkzaamheden verwijderd  en  gebruikt om oevers te versterken. Bewoners in de directe omgeving zullen over de data van deze werkzaamheden nog nader geïnformeerd worden.
 
Informatiebijeenkomst 9 mei 2017
Het is nu nog niet mogelijk om u in detail te informeren over wat u precies kunt verwachten over de uitvoeringswerkzaamheden. Daarom organiseren we op dinsdag 9 mei een informatiebijeenkomst bij de Hooizolder (Kapelstraat 29) in Heeze. De bijeenkomst gaat over de uitvoeringswerkzaamheden de planning en de mogelijke overlast. De bijeenkomst start om 19.30 uur met een korte presentatie. Na de toelichting kunt u nog vragen stellen aan medewerkers van het waterschap, gemeente en de aannemer.
 
Meer informatie
Kijk op www.dommel.nl/kleinedommel voor meer informatie over het project.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Hans Kalisvaart, omgevingsmanager, via email: hkalisvaart@dommel.nl of telefoon: 0411 - 618 650.
 
 
Met vriendelijke groet,
Waterschap De Dommel

Marcel van den Broek
Projectleider

 
 
Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief klik dan hier.
U ontvangt deze e-mail van waterberging@dommel.nl op het volgende adres: