Indien deze e-mail van Waterschap De Dommel niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
   
 
 

Nieuwsbrief Waterberging Valkenswaard
sept 2014


Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van het project Waterberging Valkenswaard-Zuid. Het dal van de Dommel tussen Valkenswaard en Dommelen is in beeld als waterbergingsgebied. De plannen zijn vergevorderd. Op 23 september wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd.
 
 

Inloopbijeenkomst 23 september bij Café Dommelstroom


Graag nodigen we u uit voor de inloopbijeenkomst over de plannen voor een waterbergings­gebied langs de Dommel. Dit plan loopt al enkele jaren. Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats in de zaal van Café Dommelstroom, Bergstraat 32 in Dommelen. U kunt op een willekeurig tijdstip tussen 17.00 en 20.00 uur binnenlopen.
 

De Dommel bij Valkenswaard

Wat kunt u verwachten?
In de zaal van café Dommelstroom in Dommelen (gemeente Valkenswaard) kunt u de plannen en het ontwerp tot in detail bekijken. Er wordt geen centrale presentatie gegeven; u kunt binnenlopen op elk tijdstip tussen 17.00 en 20.00 uur. Medewerkers van het waterschap en provincie zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden of toelichting te geven. Het project zit in de laatste planfase. De uitvoering staat gepland in 2015.

Inspraak
Vanaf 25 september worden alle plannen en aangevraagde vergunningen die bij dit project horen, 6 weken lang tegelijkertijd ter inzage gelegd. De provincie coördineert dat. Het gaat om het ontwerp-projectplan, milieu-effectrapport (MER) en twee vergunningsaanvragen. Vanaf 25 september kunt u de officiële bekendmaking met bijbehorende stukken op www.brabant.nl terugvinden. Tijdens de inloopbijeenkomst kunt u meer informatie krijgen over deze inspraakprocedure.    

Het project waterberging  in een notendop

Het waterbergingsgebied is gepland tussen Dommelen en Valkenswaard, aan beide zijden van de Dommel. Het ligt tussen de Dommelsche watermolen en de N69. Op de kaart is dat globaal weergegeven. Dit dal heeft van nature een ‘badkuip'-vorm. Dat maakt het geschikt voor waterberging.

Het doel van een waterbergingsgebied is elders ernstige wateroverlast of overstroming te voorkomen. Zo draagt het waterbergingsgebied Valkenswaard bij aan het voorkómen van ernstige wateroverlast verderop langs de Dommel, in het stedelijk gebied van Eindhoven.

Klimaat
Het KNMI houdt er rekening mee dat het in de toekomst vaker, langer en heviger gaat regenen. De kans dat beken en rivieren buiten hun oevers treden, neemt dan toe. Het waterschap neemt nú maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. Eén van die maatregelen is het aanleggen van waterbergingsgebieden. Zo zorgen we voor ‘droge voeten’.

Als het extreem veel en lang regent, kan het waterbergingsgebied tijdelijk onder water worden gezet. Een nog aan te leggen kade - dwars op de Dommel - houdt dan het water tegen. De kade komt net ten zuiden van de Dommelsche watermolen te liggen in een grote C-vorm. Wanneer overstromingen in stedelijk gebied dreigen, kan het waterschap besluiten het gebied te gebruiken voor waterberging. Dan worden de regelwerken die in de kade komen, deels dichtgezet. Het Dommelwater wordt dan binnen de kade opgesloten. Als de hoogwatersituatie weer veilig is, laten we het gebied leeglopen door het regelwerk open te zetten. Zolang er geen calamiteit is, kan de grondeigenaar zijn land normaal gebruiken. Alleen bij noodsituaties vullen we het waterbergingsgebied met een extra laag water. Zo’n situatie komt naar verwachting gemiddeld vanaf één keer per 25 jaar voor. 
 
Eindhoven
In Eindhoven worden de komende maanden ook maatregelen genomen tegen hoogwater. Er worden kades aangelegd en stuwen aangepast om laaggelegen woonwijken te beschermen tegen overstroming vanuit de Dommel.

Natuurlijke overstromingen en gestuurde waterberging

Van oudsher treedt de Dommel bij Valkenswaard, vooral in de winter, af en toe buiten zijn oevers. Deze regelmatig terugkerende overstromingen langs beken en riviertjes worden natuurlijke overstromingen genoemd. Vergelijk het met de uiterwaarden langs de grote rivieren.

We spreken van gestuurde waterberging als in een extreme situatie een gebied doelbewust (extra) onder water wordt gezet. Het waterbergingsgebied is ervoor ingericht met kades en regelwerken, er zijn vooraf maatregelen getroffen en er is menselijk ingrijpen voor nodig. Zo’n situatie komt niet vaak voor.
Natuurlijke overstroming bij Dommel Valkenswaard (2002)

Meer informatie
Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op projectleider Nico ten Heggeler via ntheggeler@dommel.nl. Of maak gebruik van de inloopbijeenkomst op 23 september.

Graag tot ziens!
  
Met vriendelijke groet,
Waterschap De Dommel

Nico ten Heggeler
Projectleider

www.dommel.nl 

 
 
Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief klik dan hier.
U ontvangt deze e-mail van waterberging@dommel.nl op het volgende adres: