Indien deze e-mail van Waterschap De Dommel niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
   
 
 

Nieuwsbrief Droge Voeten augustus 2014


  Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van het project Hoogwatergolf Eindhoven. Hoofddoel is ernstige wateroverlast in woonwijken te voorkomen. Het werk wordt in 2014 uitgevoerd. Het waterschap neemt nu maatregelen om te zorgen dat u droge voeten houdt in de toekomst.
 
 

Werkzaamheden Eindhoven starten in augustus


De komende maanden werkt het waterschap op een paar plekken langs de Dommel in Eindhoven. Al het werk dient één doel: zorgen voor (uw) droge voeten, nu en in de toekomst. Met de verwachte klimaatveranderingen moeten we rekening houden met meer regen. Het  risico op wateroverlast en schade aan woningen en infrastructuur neemt toe. In extreme situaties - bij uitzonderlijke en langdurige regen - kan de Dommel dan op laaggelegen plekken overstromen. Het gaat niet om levensbedreigende situaties. We nemen nú maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen.



Maatregelenkaart

Verhoogd fietspad beschermt tegen hoog water  
Medio augustus starten we met het verhogen van het fietspad langs de Dommel bij de wijken Hanevoet en Ooievaarsnest (zie kaart). Het bestaande pad wordt zo’n 60 cm hoger en vormt dan meteen een lage, beschermende kade tegen overstroming vanuit de Dommel. Zo krijgt het fietspad een dubbele functie.  In maart hebben we al een aantal bomen langs het fietspad en langs de Klotputten weggehaald en verplant, om ruimte te maken. In het late najaar worden nieuwe bomen aangeplant.

Hogere kade langs Klotputten
Langs de Klotputten wordt de bestaande kade verhoogd en verbreed (zie foto/kaart met kade). De  sloot naast de kade (’t Werdje) schuift een stukje op. Dat is noodzakelijk om de kade stevig te houden. Het zandpad op de kade sluiten we tijdens de werkzaamheden helemaal af met hekken. Het is onveilig voor wandelaars of spelende kinderen om op de kade en het pad te komen. Het wandelrondje rond de Klotputten is tot eind oktober niet toegankelijk. Het nieuwe pad op de kade wordt beter begaanbaar omdat het een stevige, half verharde toplaag krijgt.

Nieuwe kade overzijde Dommel
Aan de andere kant van de Dommel, vanaf de stuw, leggen we een kade aan van gemiddeld een meter hoog. Deze kade voorkomt, dat er in noodsituaties water langs deze stuw kan stromen. Het wandelpad dat op deze kade ligt, is tijdens het werk afgesloten.


En verder…

Verder passen we de stuw in de Dommel en de stuw in het Afwateringkanaal aan. Dat gaat waarschijnlijk eind 2014 gebeuren. We verwachten daar geen overlast voor de omgeving.
Richting Veldhoven, vlakbij de Onze Lieve Vrouwedijk en de Kempische plassen, komen twee lage kades langs het water en brengen we wat duikers aan. Ook daar verwachten we nauwelijks hinder. 

Wat merkt u ervan?

  • Het fietspad langs de Dommel is tijdelijk afgesloten. Fietsers worden door de wijk omgeleid.
  • Enkele wandelpaden worden tijdelijk afgesloten.
  • Voor de veiligheid zet de aannemer tijdens het werk hekken om fiets-/wandelpaden en de werklocatie af te sluiten. Houd spelende kinderen in de gaten. We verwachten dat uiterlijk eind oktober alle paden weer te gebruiken zijn.
  • De aannemer heeft een werklocatie ter plaatse nodig. Deze wordt ook met hekken afgesloten.
Allemaal om te voorkomen dat woonwijken in Eindhoven bij hoog water risico’s lopen op ernstige wateroverlast.

Meedenkende bewoners
De afgelopen jaren spraken we regelmatig met wijkbewoners over dit onderwerp. Tijdens een  wijkwandeling, bijeenkomst of workshop. Met hulp van alle aangedragen informatie en ideeën zijn hele concrete oplossingen uitgewerkt, die nu worden uitgevoerd.
 
 

Meer informatie

Op www.dommel.nl/hoogwatergolfeindhoven (link naar site) leest u meer over het project.
Heeft u concrete vragen, dan kunt u ook mailen naar ondergetekende.

Philips Schellens (pschellens@dommel.nl), projectleider Waterschap De Dommel.
Of belt u naar het centrale nummer van het waterschap: (0411) 618 618

 
 
 
 
Wilt u uw gegevens wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief klik dan hier.
U ontvangt deze e-mail van waterberging@dommel.nl op het volgende adres: